Op deze pagina vind je een aantal interessante links naar artikelen die op online media zijn geplaatst over mannen in het onderwijs!

BD: Meer mannen kiezen voor pabo in Den Bosch of Veghel

De verjuffing van het basisonderwijs lijkt tot staan te komen, nu meer mannen voor een studie aan de pabo kiezen. Op de vijf pabo’s van Fontys Hogescholen in Brabant is gemiddeld 27 procent van de eerstejaars man tegen 25 procent in 2016. Langzaam maar gestaag trekken de afgelopen jaren meer mannelijke studenten naar de pabo in Den Bosch, vertelt Michel van Ingen docent van de pabo’s in Den Bosch en Veghel. Lees hier het hele artikel uit het Brabants Dagblad... read more

Trouw: Juf of meester: voor de cijfers maakt het niets uit

Opinie:

Streven naar meer diversiteit in schoolteams is goed, maar niet omdat de overdaad aan juffen verantwoordelijk zou zijn voor het afnemende schoolsucces van jongens, vindt Jannette Prins, opleidingsdocent aan de pabo.

Wat was het leuk, vorige week op de basisscholen in Amsterdam. De scholen werden overmeesterd door meesters. Lees hier het hele artikel uit Trouw.

read more

AD.nl: Acht meesters op één basisschool

Het basisonderwijs schreeuwt om mannen. Ze zijn moeilijk te vinden, omdat steeds minder jongens kiezen voor een baan als leraar. Een enkele school lukt het wel. Op basisschool De Wissel in Vlissingen werken acht meesters.

Remon van Geersdaele (35) moet er niet aan denken: ,,De enige man op een school? Dat lijkt me echt niet tof. Ik ben blij dat ik op maandagmorgen even over voetbal kan praten met mijn collega’s. Een team met alleen mannen is natuurlijk ook niet goed. Het gaat om de mix van vrouwen en mannen. Dat is goed voor de sfeer op school, en voor de kinderen.

read more

NOS: ‘Overmeestering’ Amsterdamse basisschool, ‘mannen zijn hard nodig’

‘Overmeestering’ Amsterdamse basisschool

Het is een chaotisch begin van de dag voor de kinderen van groep 5 van de Peetersschool in Amsterdam. Opgetogen kwebbelen de kinderen over de man die voor de klas staat. “We hebben al heel lang geen meester meer gehad”, bekent een van hen.

De basisschool heeft twintig vrouwelijke docenten in dienst, tegenover drie mannelijke collega’s. Maar vandaag is de school ‘overmeesterd’ door een actiegroep om aandacht te vragen voor het tekort aan mannen in het basisonderwijs. En dus staat meester Tjeerd de Jager vandaag voor groep 5.

read more

Mees Kees Verkiezing in het Jeugdjournaal

Mees Kees Verkiezing op het Jeugdjournaal

Meester Freerk van basisschool de Trime in Beesterzwaag is de winnaar geworden van de Mees Kees-verkiezing. Hij mag zich de allerleukste meester van Nederland noemen.
De afgelopen maanden werd er ruim 7.000 keer gestemd. En Freerk kreeg dus de meeste stemmen. Hij is heel blij en zijn klas is trots.
De winnaar werd op 26 november 2016 in Utrecht bekend gemaakt tijdens de voorpremière van de film “Mees Kees langs de lijn”.

read more

EduMen op Eduenvogue: de campagne Veel Meer Meester!

EduMen op EduenVogue

“Misschien heb je al gehoord van de campagne Veel Meer Meester! Zo niet, lees dan vooral door! Veel Meer Meester! is een campagne die meer mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs wil krijgen. Ze doen dit onder andere door het organiseren van events en door het doen van onderzoek op verschillende gebieden. Via deze weg worden toekomstige leraren rechtstreeks aangesproken”.
Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het hier!

read more

Vives: “Jongens leren anders dan meisjes”

Vives

“Jongens leren anders dan meisjes. Wat kun je met die informatie? En hoe zorg je ervoor dat er meer meesters voor de klas komen? Om de pabo interessanter te maken voor mannelijke studenten heeft Fontys Hogeschool Eindhoven het lesprogramma voor eerstejaars omgegooid. Dat heeft geresulteerd in kwartaalopdrachten waarbij de studenten hun kennis etaleren in achtereenvolgens een digitaal tijdschrift, voorlichtingsfilm en blog. Dat blijkt goed te werken voor jongens. En voor meisjes”.
Lees hier meer over dit artikel op Vives, onderwijsinnovatie en ICT.

read more