Metaalprofiel laten kleuren? Dat kan.

Metaalprofielen op maat laten maken is een goede uitkomst voor hen die specifieke verbindingen nodig hebben in bijvoorbeeld systeemplafonds of andere ophangsystemen. Een zeer geschikt materiaal is aluminium, vanwege gewicht en stevigheid. Om een metaalprofiel uit aluminium te maken moet een massief blok worden omgevormd tot een specifiek profiel. Dit gebeurt door middel van extrusie, waarin met een matrijs en mal het profiel bewerkstelligd wordt. Achteraf, als het profiel er eenmaal is, kun je het ook nog laten bewerken. Zo kun je het laten anodiseren, of kiezen voor een aluminium poedercoating.  

 

Aluminium poedercoating 

Als je jouw metaalprofiel in een specifieke kleur wilt hebben, dan is dat mogelijk door middel van aluminium poedercoating. Dit kan in iedere wenselijke kleur, zelfs als je specifieke kleurcode niet voor handen hebt, voldoet het toesturen van een voorbeeld. Bij poedercoating wordt het aluminium bewerkt met een elektrostatische spuit, waardoor de poederige verf elektrostatisch wordt en het aluminium zelf wordt geaard. Vervolgens wordt het geverfde aluminium in de over gestopt, om het daar te laten uitharden. Wat je uiteindelijk overhoudt is een stuk aluminium in kleur naar keuze, met een krasvrije, slijtvaste laag, die mooi en gladgestreken over het geheel zit verspreid. 

 

Aluminium anodiseren 

Buiten poedercoating is ook anodiseren mogelijk. In dit proces wordt het aluminium in een bad gelegd van zwavelzuur, waardoor er oxide vrijkomt en het metaal voortaan, na grondig van het zwavelzuur te zijn ontdaan, bestendig is tegen oxidatie. Naast het creëren van een krasvrije laag poedercoating, kun je jouw metaalprofielen dus ook voorzien van een roestvrije laag. Voor zowel poedercoating als anodiseren zijn twee verschillende manieren: verticaal en horizontaal. Wanneer het aluminium een flinke lengte heeft en horizontaal wordt ondergedompeld, heeft het een extra ophangpunt nodig in het midden. Dit punt blijf je altijd zien na de bewerking van het metaal. Bij een verticaal coaten of anodiseren heb je altijd maar twee punten nodig, waardoor er achteraf geen afwijkende plekjes meer te zien zijn.