Waarom gezonde lucht belangrijk is

Het wordt steeds meer de norm om co2 melder in scholen te plaatsen. Voorheen werden de scholen altijd voorzien van een brandmelder, maar sinds kort komt hier ook de co2 melder bij kijken. Dit heeft een duidelijke reden. De co2 melder is gemaakt om de luchtkwaliteit in een klaslokaal of andere ruimte te meten. Zo weet je exact wat de ruimte nodig heeft om gezonde lucht te behouden. In dit artikel leggen we je alles uit wat jij moet weten over het plaatsen van een co2 melder.

Wat is een co2 melder?
Zoals we boven al kort hebben uitgelegd, zorgt een co2 melder dat de luchtkwaliteit in een ruimte wordt gemeten. Met behulp van een co2 melder kom je erachter of er te veel koolstofdioxide aanwezig is. Waarom is het belangrijk om dit te weten vraag je jezelf wellicht af? Mensen ademen zuurstof in, maar ademen koolstofdioxide uit. Dit betekent dat een ruimte die niet goed wordt geventileerd op den duur niet genoeg zuurstof meer kan hebben voor iedereen. Op een school is dit bijvoorbeeld erg van belang om te weten. kinderen, leerlingen en studenten hebben genoeg zuurstof nodig om goed te concentreren. Wanneer er te veel koolstofdioxide aanwezig is in de lucht, wordt dit lastig. Ook helpt de co2 melder om te voorkomen dat ziektes, zoals covid-19, makkelijk worden verspreid. 

Studeren in een gezonde omgeving
Studenten van alle leeftijden worden verplicht om in een klaslokaal te zitten en te leren. Om te zorgen dat alles wat door de professor of leerkracht wordt gezegd, daadwerkelijk wordt opgenomen, hebben onze hersenen genoeg zuurstof nodig. Zonder zuurstof krijgt een mens last van concentratieproblemen. Het is dus erg belangrijk dat een klaslokaal voorzien is van genoeg zuurstof, oftewel een gezonde lucht. De co2 melder controleert dit. Wanneer het blijkt dat er te veel koolstofdioxide aanwezig is, is het tijd om het klaslokaal te luchten. De leerkracht kan bijvoorbeeld een raam openzetten.

Voor allerlei verschillende omgevingen
Naast dat een co2 melder erg belangrijk is om op scholen te hebben, is het ook steeds normaler om het op een kantoor, fitnesszaal of vergaderruimte te hebben. In deze ruimtes geldt hetzelfde als in een klaslokaal. Mensen moeten zich goed kunnen concentreren of hebben tijdens het sporten genoeg zuurstof nodig om kracht uit te kunnen oefenen. Daarnaast wordt de kans op verspreiding van ziektes of andere gezondheidsproblemen geminimaliseerd wanneer de co2 melder actief is. Zo kunnen we allemaal gezond ons werk of activiteiten uitoefenen.