Een uitvaart in coronatijden, houd hier rekening mee

Een uitvaart in coronatijden, houd hier rekening mee

Een uitvaart is natuurlijk altijd moeilijk, maar een uitvaart in coronatijden vraagt om nog meer aanpassingsvermogen. Gelukkig mogen er vanaf 28 april weer 100 mensen aanwezig zijn bij het afscheid, in plaats van 30. Waar moet je verder rekening mee houden in deze tijd? We hebben hebben een overzicht gemaakt en geven 3 creatieve oplossingen voor een laatste groet op afstand.

Een uitvaart in coronatijden

Iemand verliezen is altijd verdrietig, gecondoleerd! Maar nu er een wereldwijde pandemie gaande is, vraagt dit om extra aanpassingsvermogen – ook als je afscheid neemt van een dierbaar familielid. Vanaf 28 april 2021 mogen er 100 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart, tot die tijd waren dit maximaal 30 gasten. Verder is het natuurlijk zaak om de nodige afstand te bewaren tijdens de ceremonie. Koffie en cake in een binnenruimte kan voorlopig nog niet en kerkelijke liederen meezingen ook niet. 

Creatieve oplossingen voor een uitvaart in coronatijden

Waar Corona ons enerzijds beperkingen oplegt, maakt het ons ook creatief.  Veel ondernemers hebben oplossingen bedacht, waarmee rekening gehouden wordt met de quarantainemaatregelen. Zo ook de uitvaartbranche. We hebben 3 creatieve oplossingen voor een uitvaart in coronatijden op een rij gezet.

#1 Volg het afscheid via een livestream

Maximaal 100 aanwezigen is niet altijd zoals jullie het liefst afscheid hadden genomen. Dit betekent in sommige gevallen dat er mensen zijn die niet kunnen komen. Veel uitvaartcentra bieden nu daarom de mogelijkheid om de dienst bij te wonen via een livestream: Uitvaart Sliedrecht bijvoorbeeld. Genodigden die er niet fysiek bij kunnen zijn ontvangen een uitnodiging per mail, met een link om naar de livestream te gaan.

#2 Een erehaag langs de route

Een erehaag langs de route naar de kerk of het uitvaartcentrum is ook een mooie manier om iemand te herdenken. Vrienden en bekenden staan langs de weg, soms ook allemaal in stijl gekleed, en bewijzen de overledene de laatste eer in stilte of met een applause. 

#3 Een digitale laatste groet

Er zijn ook online mogelijkheden om een laatste groet achter te laten voor een overledene en de nabestaanden. Je kunt bijvoorbeeld een condoleanceregister starten, of een mooie herinnering achterlaten in een register dat al is aangemaakt. En online bloemen versturen kan ook: witte rozen en een liefdevolle kaart bijvoorbeeld.

Sad widow on the way to th funeral