Nadelen van vocht in je huis

Vocht in huis, het komt in tal van woningen voor. Het is niet alleen onaangenaam, het heeft ook heel wat andere gevolgen. Met de juiste vochtbestrijding kan je het probleem definitief verhelpen. Zo ben je voor altijd van de nadelen van vocht in je huis verlost.

Vochtbestrijding

Wanneer water de grondlaag zich door de muur een weg naar boven baant, krijg je te maken met ernstige vochtproblemen. Die lijken op het eerste zicht misschien niet altijd zo groot. Of het lijkt erop dat je ze kan verhelpen met een nieuwe verflaag op de muur of met voldoende ventileren.

Toch is het probleem doorgaans een stuk groter en is er een professionele aanpak van de vochtbestrijding nodig. Want de schade die je met het blote oog ziet is slechts een deel van het vochtprobleem. Je moet dus de oorzaak aanpakken, anders blijf je kampen met de nadelen van vocht in je huis.

Nadelen van vocht in huis

De twee grootste nadelen van vocht in je huis zijn de muffe geur in de kamer en de schade aan de muur. Een vochtige muur geeft inderdaad een onaangename, muffe geur af die in huis blijft hangen. Zelfs met voldoende verluchten gaat de geur niet weg. Dat komt omdat, als je de oorzaak niet aanpakt, het water in de muur blijft trekken, zonder dat die de kans heeft uit te drogen.

Dat water trekt via het metselwerk omhoog en zet zich af in de bepleistering. Daardoor komt die los van de muur, of begint af te schilferen. Zonder professionele vochtbestrijding zullen er zich ook zwarte schimmels op de muur beginnen vormen. Die schimmels leiden in het slechtste geval zelfs tot ademhalingsproblemen en allergieën.

Komt het vocht in de vloer terecht dan zal die uitzetten en komt de vloerbekleding los, met alle gevolgen van dien. Vocht in huis is dus niet alleen hinderlijk of zelfs gevaarlijk voor de bewoners zelf, het heeft ook een negatieve invloed op de waarde van je woning, mocht je die willen verkopen. Vochtschade is één van de eerste zaken waar potentiële kopers naar kijken.

Een professionele firma in vochtbestrijding doet eerst een grondige diagnose om de oorzaak en de omvang van het probleem in kaar te brengen. Daarna zorgen ze voor een definitieve oplossing. Je begint dus best niet zelf met het oplossen van vochtproblemen.