Subsidies, zo weet je waar je recht op hebt

De Nederlandse overheid stimuleert sport en beweging. Als sportvereniging kun je daarom aanspraak maken op verschillende subsidies. Welke initiatieven zijn er? Waar heb je recht op? En hoe kun je als sportclub subsidie aanvragen? We hebben een handige routeplanner gemaakt om je door het doolhof van subsidierechten en -plichten te leiden!

Subsidies voor sportverenigingen

Omdat sportclubs en -verenigingen tot die tijd overal losse aanvragen moesten indienen, heeft de Nederlandse overheid in 2019 de Bosa subsidie in het leven geroepen. Bosa is er voor de stimulering Bouw en Onderhoud van SportAccommodaties. Het is een overkoepelende regeling, waarmee een deel van de investering in (duurzaam) onderhoud kan worden teruggevraagd via de gemeente. 

De regels binnen Bosa-subsidie

Je kunt als sportclub aanspraak maken op Bosa-subsidie als je investeert in het onderhoud van de club. De kosten hiervoor moeten minimaal 5.000 euro bedragen. Voor reguliere onderhoudswerkzaamheden geldt een maximale vergoeding van 20 procent van het offertebedrag, voor duurzame investeringen kun je als vereniging maximaal 30 procent van de investering terugvragen. Bij duurzame investeringen kun je bijvoorbeeld denken aan: kunstgras op de velden en led sportveldverlichting.

Bosa aanvragen

Subsidie-aanvragen binnen de Bosa-regeling lopen via de gemeente. De Nederlandse overheid heeft in 2021 een potje met 79 miljoen euro gereserveerd. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen, snel handelen loont dus! Bij het indienen van de aanvraag wordt om bewijsstukken gevraagd, een plan van aanpak en een uitgewerkte offerte bijvoorbeeld. Hoe snel je uitsluitsel krijgt over het toegekende bedrag verschilt per gemeente. Je kunt hier telefonisch, of online meer informatie over opvragen bij het lokale gemeenteloket.