Verschillende subsidies voor sportclubs

Ben je de eigenaar van een tenniscourt, voetbalveld of een hockeyclub? Grote sportprestaties vragen om een grote investering! Gelukkig weet onze overheid dit ook en hebben we in Nederland beschikking over verschillende subsidies voor sportclubs. Van lokale hockeyvelden tot grote stadions: er zijn uiteenlopende regelingen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Subsidies voor sportclubs
Elke sportclub krijgt vroeg of laat te maken met onderhoudskosten. Het vervangen van sportmateriaal bijvoorbeeld, het aanleggen van de velden, het vervangen van de verlichting en ga zo maar door! Daarnaast kun je de accommodatie ook uitbreiden of een duurzame investering doen. Voor sommige werkzaamheden kan de prijs behoorlijk oplopen. Hiervoor is niet altijd direct geld beschikbaar. Gelukkig hechten we in Nederland veel waarde aan sport en bestaan er verschillende subsidies voor sportclubs! Afhankelijk van de omvang en oriëntatie van de sportfaciliteiten, kun je beroep doen op verschillende regelingen. Een overzicht van de mogelijkheden!

De BOSA-regeling
Eén van de regelingen waar sportclubs een beroep op kunnen doen is de BOSA subsidie. BOSA staat voor ‘stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties’. Met deze regeling kunnen sportfaciliteiten, bij een uitgave van minimaal vijfduizend euro, twintig procent van de bouw- of onderhoudskosten vergoed krijgen. Wanneer een investering een duurzaam aspect heeft, kan het bedrag zelfs oplopen tot dertig procent! Aanvragen lopen via de gemeente en worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.
De BTW-sportvrijstelling
Sinds 1 januari 2019 is de sportvrijstelling voor BTW verruimd. Dit betekent o.a dat over de terbeschikkingstelling van sportaccommodaties in de meeste gevallen geen BTW meer hoeft te worden afgedragen. Als gevolg hiervan kan er ook geen BTW meer worden teruggevraagd over investeringen in sportaccommodaties.
Lokale subsidies
Soms zijn er ook lokale subsidies voor sportclubs. Deze zijn te vinden op de website van de provincie en de gemeente.