Hoe kies je het perfecte matras uit?

Veel mensen onderschatten het belang van het juiste slaapcomfort. Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Deze tijd gebruikt ons lichaam om tot rust te komen en om te herstellen. Een goede houding is hierbij van essentieel belang. Op die manier kunnen je spieren namelijk goed ontspannen. Hoe vind je het perfecte matras? En wat sluit aan op jouw slaaphouding? We zzzoomen in op de belangrijkste aandachtspunten.

Het belang van een gezonde nachtrust
Een gezonde nachtrust is belangrijk voor lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je ‘s ochtends fit wakker wordt en er weer vol tegenaan kan! Wie slecht slaapt, kan last krijgen van pijn aan spieren en gewrichten, hoofdpijn, stress en in het ergste geval zelfs van angstaanvallen of een depressie.

Welk slaaptype ben jij?
We onderscheiden drie slaaptypes: buikslapers, rugslapers en zijslapers. Op je rug slapen is de gezondste houding. Dit komt omdat je nek, schouders en rug dan volop ondersteuning krijgen en goed uitrusten. Elk slaaptype vraagt om een andere oplossing. Een kussen waarmee je wervelkolom in een rechte lijn blijft liggen bijvoorbeeld en een matras dat bij deze houding past.

Het perfecte matras
Voor de ultieme nachtrust is het belangrijk dat je een matras kiest dat bij jouw slaapwensen past. Dit verschilt per slaaptype en is daarnaast bijvoorbeeld ook afhankelijk van het nachtelijk zweten. Transpireer je veel in bed? Dan heb je een matras nodig dat goed ademt en de warmte afvoert. Een medisch matras is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Hij wordt helemaal afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Zo is slapen geen ‘moetje’ meer, maar een ‘mag ik al?’.