Akoestische-panelen

Waarom is een goede akoestiek zo belangrijk?

Akoestiek is een veelbesproken onderwerp als het gaat over ruimtes, geluid en klank. Je hebt het woord ongetwijfeld al eens horen vallen en je hebt ook wel een idee wat het ongeveer is. Maar waarom is een goede akoestiek belangrijk?

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap en studie die zich bezighoudt met geluid. Er zijn echter meerdere toepassingen voor het woord akoestiek dan enkel de studie van geluid.

Vaak wordt akoestiek ook gebruikt voor de bepaalde eigenschappen die een ruimte heeft op de klank en het geluid. In dat geval hoor je meestal een zin zoals “Deze ruimte heeft een slechte akoestiek.”.

Als het betrekking heeft tot de klank en geluid in een ruimte dan zal het vaak gaan over echo en galm. Dit hebben we het liefst gereduceerd of helemaal niet. Een ruimte met weinig galm of echo is een ruimte met een goede akoestiek.

Galm en echo ontstaan doordat de trillingen die geluid vormen, reflecteren op harde en gladde oppervlaktes. Deze reflectie zorgt er voor dat een ruimte een erg onaangename klank heeft en kan zorgen voor concentratiestoornissen, ergernissen en hoofdpijn.

Wat zijn de voordelen van een goede akoestiek?

Een ruimte met een goede akoestiek heeft een pak voordelen. Hoewel dit vaak een factor is waar velen niet aan denken kan dit een erg grote impact hebben op je dagelijkse leven en algemeen comfort.

Onderzoek heeft in het verleden al aangetoont dat iedereen meer last heeft van drukke en lawaaierige omgevingen met een slechte akoestiek dan diezelfde omgeving met een goede akoestiek. Veel geluid zorgt voor een natuurlijke reactie waardoor mensen prikkelbaar, geïrriteerd en gestresst raken.

Een eerste voordeel van een goede akoestiek is het creëren van een rustige omgeving. In een rustige omgeving functioneer je beter en voel je je beter op je gemak.

Als tweede voordeel van een verbeterde akoestiek zal ook je concentratie stijgen. Doordat er minder storend lawaai is en je je in een rustige omgeving bevindt zal je snel verschil merken.

Tot slot is nog een erg groot voordeel dat communiceren in een kamer met goed geluid veel makkelijker verloopt. Je moet minder hard praten en verstaat elkaar beter. Ook dit draagt bij aan de rust van de omgeving en je hebt veel minder last van hoofdpijn op het einde van de dag.

Hoe verbeter je de akoestiek van een ruimte?

Met het oog op minder vermoeidheid, geen hoofdpijn en een betere concentratie is het een goed idee om je ruimte akoestisch te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen.

Een goede optie is om gebruik te maken van akoestische panelen. Deze panelen kan je zowel aan je muur als aan je plafond hangen. Akoestische panelen komen in allerlei verschillende soorten en maten. Je kan zelfs kiezen om ze te bedrukken met je eigen foto of logo.

Nog een goede optie zijn akoestische gordijnen. Deze hebben dezelfde functie als een wandpaneel maar komen in de vorm van een gordijn. Dit is een perfecte oplossing voor ruimtes met veel glas of voor in je woonkamer.

Ben je op zoek naar een oplossing voor op kantoor dan zijn akoestische scheidingswanden misschien wel de oplossing voor jou. Dankzij deze panelen bieden zowel de nodige privacy aan je collega’s als een optimale geluidservaring op kantoor.