Livestream-uitvaart

Afscheid nemen zonder risico doe je zo

Het kan voorkomen dat iemand in je familie- of vriendenkring komt te overlijden en je kunt de uitvaart niet bijwonen vanwege eigen ziekte of persoonlijke omstandigheden. Het kan ook zo zijn dat je een uitvaart niet bij mag wonen, omdat bijvoorbeeld er een maximum aan bezoekers maar binnen mag in het crematorium of de kerk. In deze gevallen is het handig te weten dat er nu ook een livestream uitvaart is, bijvoorbeeld via Memoriam.tv. Zo kun je toch afscheid nemen van je dierbaren, maar dan wel veilig thuis achter je eigen computerscherm.

 

Een livestream uitvaart maken

Een livestream van de uitvaart maak je in vijf eenvoudige stappen aan. Maak een account aan op de door jou uitgekozen firma. Bij het aanmaken van een account wordt automatisch een zender aangemaakt. Op de zenderpagina kun je deze zender instellen en koppelen aan de livestream firma. Voor een optimale kwaliteit van de livestream is het raadzaam een vaste en geen mobiele internetverbinding te gebruiken. Hierna kun je een uitzending toevoegen. Om dit te bewerkstelligen voeg je de zender, naam van overledene, datum van uitzenden en duur van uitzending toe. Zo heb je de uitzending aangemaakt. Nu kun je mensen uitnodigen. Via de gedeelde aankondiging komen de kijkers op een gepersonaliseerde pagina, waar de livestream automatisch op de geplande datum en tijd begint te spelen.

 

Even YouTuben?

Een livestream uitvaart vind je niet zo snel op YouTube of een andere gratis videodienst terug. Ofschoon veel mensen er bekend mee zijn en dus gemakkelijk op een video kunnen intunen, zijn deze platformen voor zoiets persoonlijks niet ideaal. De livestreams kunnen onderbroken worden voor reclamespotjes en de muziek die tijdens een uitvaart gebruikt wordt, kan auteursrechtelijke issues veroorzaken. Een laatste nadeel van dergelijke platformen is dat de kwaliteit ook wel eens te wensen overlaat en dat mag je niet overkomen tijdens een afscheid. Tevens kan met een livestream van je uitvaart op speciaal ingerichte platforms niet iedereen zomaar deelnemen. Alleen mensen met een uitnodiging kunnen immers op de gepersonaliseerde landingspagina terechtkomen.

 

De specificaties

Een livestream van de uitvaart kan dus alleen door de uitgenodigde nabestaanden bekeken worden. Dit hoeft ook niet meteen. Ben je bijvoorbeeld net op vakantie, dan kun je ook nog op een later moment de uitvaart middels de uitnodigingslink bekijken en op je eigen moment afscheid nemen. Bij de meeste platformen blijft een livestream ongeveer een maand online staan. Bij een livestream geldt ook geen maximum aantal kijkers, dus bij een grote familie- en vriendenkring kun je altijd mensen laten meekijken via een livestream. Alleen bij 10.000 man of meer zul je de meeste firma’s moeten vragen of dit mogelijk is.