De gemiddelde kosten van een uitvaart

Een uitvaart kost vaak veel geld. De begrafenisondernemer, de rouwkaarten, de kist, de plechtigheid en andere bijkomende kosten moeten worden betaald. Wat komt er allemaal kijken bij het regelen van een afscheid? En wat zijn de gemiddelde kosten van een uitvaart? Wij hebben de belangrijkste kostenposten voor je op een rij gezet.

De kosten van een uitvaart

De kosten van een uitvaart zijn verdeeld in verschillende posten. Een handig overzicht:

 

  • basis begrafeniskosten: de uitvaartmaatschappij, laatste verzorging, het opbaren en het rouwvervoer.
  • kosten voor de plechtigheid: de dienst, de kist, het rouwboeket, de rouwkaarten en de catering.
  • persoonlijke extra’s: een luxe kist, rouwadvertentie(s), volgauto’s of extra catering.
  • grafkosten: een algemeen graf of een eigen graf. Deze kosten verschillen per gemeente.
  • een grafmonument: de kosten voor een grafsteen (gemiddeld €2.200,-).

Hoeveel kosten een gemiddelde uitvaart?

De gemiddelde kosten van een uitvaart variëren. Een begrafenis kosten gemiddeld tussen de 8.500 en 11.000 euro, een crematie 6.500 tot 9.000 euro. Hierin zijn alle bovenstaande kostenposten meegenomen.

Hoeveel kost een grafkist?

Er zijn verschillende soorten grafkisten, met elk een ander kostenplaatje. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor milieuvriendelijke kisten, die samen met het lichaam opgaan in de natuur. En naast in een kist, kan een overledene ook op een andere manier worden begraven of gecremeerd: in een wade bijvoorbeeld. De kosten voor een grafkist vallen onder de kosten voor de plechtigheid. Speciale wensen kunnen van invloed zijn op de prijs.

Een begrafenisondernemer in de buurt

Een begrafenisondernemer in de buurt vind je met een Google search naar ‘uitvaart + woonplaats’, ‘uitvaart Sliedrecht’ bijvoorbeeld. De meeste ondernemers bieden de mogelijkheid om telefonisch en/of online contact op te nemen.